Nederland dagboek 20180117

Blue Monday - Hoezo?Blauwe maandag

De tweede maandag in januari wordt wel ‘blue Monday’ genoemd, omdat het de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Inderdaad het weer is wat grijs en kil, maar verder valt het wat mij betreft wel mee. Even terugkijkend op de afgelopen jaarwisseling, zijn er met mij persoonlijk geen bijzondere dingen gebeurd. Er was wat meer werk bij de ‘omroep’ om de kerstprogrammering tot stand te brengen en voorbereidingen voor een iets gewijzigde programmering voor de radio in het jaar 2018. Eigenlijk gewoon werk achter een computerscherm. Dit jaar is er geen team van de radio er op uitgetrokken om op een koude Kerstnacht een registratie van een Kerstnachtviering in een kerk te maken. Ook geen nachtelijk overwerk om de registratie gemonteerd te krijgen voor de uitzending op de ochtend van eerste Kerstdag. Nee, deze kerst bleef ik gewoon thuis en hoorde op de radio al die programma’s voorbij komen die ik in de voorgaande dagen geprogrammeerd had. De tv-afdeling en de dependance verzorgde dit jaar de registratie van de kerstvieringen in de gemeente.

De jaarwisseling zelf is buitengewoon rustig verlopen. Er zijn jaren geweest dat de straat voor mijn huis op de ochtend van 1 januari volledig vervuild was met de restanten van het vuurwerk. Daarna ging er een laag sneeuw en ijzel overheen die lang bleef liggen. In dat jaar was de straat in maart nog steeds rood gekleurd door het rode vuurwerkafval. Dit jaar niets van dat alles, wel wat geknal in de buurt, maar geen Chinees vuurwerk van mijn overburen.

Daarna ging het jaar soepel van start. Enkele technische problemen bij de omroep zijn na lang zoeken opgelost, hoop ik. Dit jaar dient de carnaval zich vroeg aan. Dat betekent veel extra werk in verband met de verslaggeving van de vele carnavalsactiviteiten in de gemeente. Lokatieuitzendingen van het optreden van de lokale carnavalsgroepen, in het gemeentehuis de overdracht van de ‘sleutel van de gemeente’ van de burgemeester aan prins carnaval en dan de carnavalsoptocht in beeld en klank brengen. Na het tweede weekend van februari zal de rust weerkeren.

Ook in deze periode loopt de beginnerscursus Spaans op zijn eind. Hoewel gezegd wordt dat Spaans een makkelijke taal is om te leren, vind ik het toch best moeilijk. Een eenvoudig Spaanse tekst lezen gaat wel, maar spontaan in een conversatie de juiste worden vinden met de juiste vervoegingen, de zelfstandige naamwoorden met de juiste uitgangen, de korte voegwoordjes en de vele uitzonderingsregels maken het lastig. Dat is ook de mening van mijn medecursisten in het cursuszaaltje, dat na wekelijks anderhalf uur zweten daar ook naar ruikt. Eind februari begint de vervolgcursus, zal ik het doen?

Op de nieuwsbrief die ik eind van het jaar naar vele kennissen gestuurd heb, kwamen veel fijne reacties. Daarbij ook weer de kans om afspraken te maken met mensen die ik lang niet gezien heb. Ook kijk ik uit naar een hereniging met enkele familieleden die ik heel lang niet gezien heb. Het is een kans om verloren gegane familiebanden opnieuw op te bouwen in dit jaar.


<< vorige                                                                                                            volgende >>

 

Reacties zijn gesloten.