Suriname dagboek 12082015

Inauguratie 12 aug 2015

Vandaag is het dan zover, de inauguratie van de President Desiré Delano Bouterse en de Vice President Ashwin Adhin. Het vindt plaats in de Anthony Nesty Sporthal, een groot, hoog en bijna vierkant gebouw dat er altijd wat haveloos uitzag. Inderdaad uitzag, want de afgelopen weken is er hard gewerkt om de hal van binnen en van buiten grondig te renoveren. Binnen is al het houtwerk opnieuw geschilderd en gelakt, zijn de toiletgroepen gerenoveerd en is er nieuwe en energiezuinige verlichting aangebracht. Buiten is de gevel behandeld en de groenvoorziening rondom het gebouw is opnieuw aangelegd. Zelfs de toegangswegen zijn in de afgelopen weken opnieuw geasfalteerd. Het mocht dan ook wat kosten, want voor de totale inauguratie is 18 miljoen begroot, wel in Surinaamse Dollars, maar ook dan blijft het een behoorlijk bedrag. Een week van te voren is de toegangsweg vanuit de stad versierd met Surinaamse vlaggen aan beide zijden van de weg. Twee dagen van te voren werd het hele terrein rondom de sporthal hermetisch afgesloten en kreeg het militaire bewaking. Ondanks de kleurrijke vlagen in geel, rood en groen aan het gebouw leek het een militair kamp. Vandaag mogen slechts 5000 genodigden met een toegangsbewijs de poorten van de beveiliging passeren.
De dag begint met een inloop voor de gasten vanaf 10 uur. Hoogwaardigheidsbekleders worden voorgereden en dan officieel verwelkomd, terwijl hun volkslied ten gehore wordt gebracht. Dan betreden ze over een rode loper het gebouw. Onder de hoogwaardigheidsbekleders zijn de presidenten van Ecuador, van buurland Guyana en van Equatoriaal Guinee. De landen Cuba, Venezuela en Nicaragua hebben hun vicepresidenten gestuurd voor deze plechtige activiteit. Colombia, Argentinië, Uruguay en Brazilië zijn op ministerieel niveau vertegenwoordigd. Ook de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman is aanwezig op uitnodiging van de regering. Tijdens de binnenkomst worden de bezoekers vermaakt met culturele zang en dans.

Inauguratie Bouterse - ondertekeningDe eigenlijke inauguratie is een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee en wordt voorgezeten door mevrouw Jennifer Geelings – Simons. Opmerkelijk is dat gekozen president Bouterse de proclamatie van overdracht aan zichzelf ondertekent. Hij geeft dan de sjerp van president – het teken van de macht van Suriname – terug aan De Nationale Assemblee. Vervolgens zet hij zijn handtekening onder de proclamatie van aanvaarding van het ambt van president van de Republiek van Suriname. Daarna wordt de presidentiële sjerp wederom omhangen door Assembleevoorzitter Simons.
Bouterse werd op 12 augustus 2010 voor de eerste keer beëdigd tot president van Suriname. Zijn partij, de NDP, is bij de laatst gehouden verkiezingen op 25 mei 2015 de verkiezingen met 26 zetels als winnaar uit de bus gekomen.
Inauguratie Bouterse - beediging

Na een pauze volgt de beëdiging van de vijftien ministers. Het merendeel van de ministers is nieuw en slechts enkelen keren terug uit het vorige kabinet. In alfabetische volgorde worden ze op het podium geroepen om de eed of de belofte af te leggen. Ze worden allen bijgestaan door hun geestelijk leider. De meeste van die raadsmannen lezen een stukje uit de bijbel voor. Opmerkelijk is de raadsman die de juiste passage in zijn boekje niet kan vinden. Zenuwachtig bladert hij in zijn boekje en vindt het dan toch. Of de raadsman die een minister komt zalven. Uit een potje smeert hij wat op het hoofd van die, kale, minister. Ook leuk die dominee, die zegt: ”u bent de jongste minister, daarom kunt u uw hand op een digitale bijbel leggen, we gaan mee met de innovatie”, er klinkt gelach uit de zaal. Het is een plechtige gebeurtenis, maar niet saai. Aan de andere kant van de zaal staat een groot koor en een swingend orkest. In de pauzes produceren ze warme Caraïbische klanken. Na de beëdiging van de vijftien ministers brengt het orkest een aubade aan de ministers op het podium, waarbij de kleurrijke zangeres een blikvanger is. Aan het eind van de ceremonie verlaat Bouterse met zijn gevolg de zaal. Als hij richting het koor en orkest loopt worden zijn passen steeds swingender en als hij ter hoogte van de zangeres is, pakt hij een microfoon en zingt lustig mee met zijn lievelingslied ‘My Way’. Het ontaard in een duet met de zangeres en ze worden zowat onder de voet gelopen door de journalisten met hun camera’s. Ik zie beveiligingsmensen hun best doen om Bouterse en The First Lady met zachte hand naar buiten te dirigeren. Zo’n een sfeervolle en indrukwekkende inauguratie had ik niet verwacht.

<< vorige                                                                                                 volgende >>

Reacties zijn gesloten.