Nederland dagboek 20160802

Vier Daagse LogoHeftig

Het waren twee drukke weken in de afgelopen periode en misschien wel de heftigste weken van de afgelopen jaren. Weken waarin er veel is gebeurd, soms vervelende zaken maar ook positieve ontwikkelingen.
De derde week van juli, dat is de week dat heel Nijmegen en de wijde omgeving op z’n kop staat in verband met de Vierdaagse. Dit jaar zelfs voor de honderdste keer. Origineel een sportief wandelevenement, maar de feesten er omheen lijken steeds belangrijker te worden. Al ruim een week ervoor dreigt de stad Nijmegen haast onbereikbaar te worden door de vele wegafzettingen en parkeerverboden wegens het opbouwen van tribunes en feestpodia. Al vele jaren ben ik betrokken bij vrijwilligerswerk bij een lokale omroep in de omgeving van Nijmegen. Vanwege het evenement gaan zowat alle omroepen in de regio een samenwerkingsverband aan om een gezamenlijke uitzending voor radio en tv te maken gedurende 7 dagen en 24 uur tijdens de feestweek. Dit jaar heeft onze omroep ook besloten aan de samenwerking deel te nemen. Voornamelijk bestaat die samenwerking uit het doorgeven van het gezamenlijke programma op onze radio en tv kanalen. Daarnaast had ik mij aangemeld als medewerker bij de productie van de radioprogramma’s vanuit de mobiele studio op de Wedren in het centrum. Niet omdat ik nu zo bijzonder in het Vierdaagse evenement geïnteresseerd ben, maar meer in het kader van het uitbreiden van mijn kennisnetwerk en het over de schutting kijken bij soortgelijke omroepen in de regio. Het was bijzonder leerzaam voor mij, want op deze manier heb ik met meerdere organisaties van dichtbij kennis gemaakt. Het gaf mij een duidelijk beeld waar ik nooit zou willen werken. Hoewel mijn taken op de Wedren beperkt waren, slecht enkele uren per dag, raakte mijn agenda vol met andere  meer urgente zaken. Bij mijn eigen omroep in Groesbeek was er last van een digitale mengtafel met kuren, hierdoor was de hoofdstudio onbruikbaar geworden. Digitaal is mooi, maar het werkt perfect of niet. Als het eenmaal stuk is, dan kan je er vanwege de complexiteit zelf niets aan repareren. Het was dan ook de periode van een aantal ritten naar de leverancier in het midden van het land en vele mails naar de fabrikant. Uiteindelijk is er een oplossing gevonden door reservecomponenten kosteloos over te nemen van een regionale omroep in Rotterdam. Hoog op de prioriteitenlijst stond ook de ombouw naar een nieuw radio-automatiseringssysteem in drie radiostudio’s. De ‘down-tijd’ van die ene studio heb ik gebruikt om om daar nieuwe computer, beeldschermen en bekabeling aan te passen. In diezelfde week was er ook nog een live tv-uitzending van de Vierdaagse doortocht in Groesbeek op de donderdag. Aan dit grote evenement hebben we met met een ploeg van 15 medewerkers een hele dag gewerkt van ’s morgens 6 tot ’s avonds 7 uur.
Groesbeek - Pleinfestival 2016In de daarop volgende week weer een groot evenement op radio en tv in Groesbeek, de ‘Jaarmarkt’, waarbij de lokale omroep een ‘Pleinfestival’ organiseerde op het Dorpsplein. Een grootschalig gebeuren waar lokale artiesten optreden op een podium voor een goed gevuld terras. Ik moest het geluid voor radio, tv en het plein doen. Dat de meeste artiesten playbackte maakte het gemakkelijker voor mij. Weer een klus van ’s morgens heel vroeg beginnen en in de vooravond uitblazen als alles klaar is en alle spullen weer terug en opgeborgen zijn. Ook in deze week kwam de definitieve oplossing voor die ‘zieke’ digitale mengtafel in Groesbeek. Na een dag werk, spullen ophalen in de buurt van Hilversum, inbouwen en testen, kon uiteindelijk de hoofdstudio weer in bedrijf gesteld worden. Uiteindelijk zal er nog een vette rekening van de leverancier komen, door uren arbeidstarief en extra materiaal, maar deze oplossing met verkregen materiaal uit Rotterdam, is toch nog goedkoper dan de oplossing die de leverancier in eerste instantie adviseerde: een nieuw systeem kopen.
Als dan na weken van werk en onzekerheid die studio weer functioneert met een nieuw radio-automatiseringssysteem, dan kan ik alleen maar een zucht van verlichting slaken. Wat ik nog niet vermeld heb, is dat er in die afgelopen weken ook nog problemen op het gebied van personeel waren. Problemen die zich binnen de staf afspeelden en die veel onrust van de medewerkers veroorzaakten en in de hele organisatie. Zelfs de regionale krant heeft er een kort artikel aan gewijd.
Het waren weken met een emotionele en organisatorische problemen binnen de staf, oplossing van technische problemen en uiteindelijk het lichtpuntje dat in een gerepareerde studio een nieuw systeem draait. En nu? Ja, het kost nog wel wat tijd om medewerkers met het nieuwe radio-automatiseringssysteem vertrouwd te maken. Ook op de achtergrond moet er nog de punt op de i gezet worden, zoals controleren of de alle uitzendingen 24 per dag en 7 dagen per week goed blijven lopen en de aanvulling van de muziekdatabase.
Het waren heftige weken met veel werk en onzekerheid en ook de drie hardloop trainingen in de week waren niet vol te houden. Wat nu resteert is de afronding van wat er opgebouwd is en dan ben ik weer aan vakantie toe.


<< vorige                                                                                    volgende >>

Reacties zijn gesloten.