Nederland dagboek 20181010

Enschede - BedrijfsverzamelgebouwDrie weken

Zo lang is het, nu al ruim drie weken, dat ik weer tot de werkende bevolking behoor. Het is een hele verandering in mijn dagelijkse leven, drie tot vier keer per week de rit van Nijmegen naar Enschede en weer terug. Een tocht van 124 km en ik doe er anderhalf uur over, als het mee zit in het verkeer. ‘s Morgens rijdt het lekker door omdat ik vroeg vertrek. Om vijf uur gaat de wekker en ik streef er na exact om zes uur weg te rijden. Best plezierig, onderweg luister ik naar Radio 1 en pas als ik halverwege ben komen de eerste fileberichten. Maar nooit voor de route naar Enschede. Een bijkomend voordeel is dat ik op de hoogte gehouden word van het nieuws, iets dat de ik de afgelopen jaren dreigde te missen. Rond half acht kom ik aan bij het bedrijfsverzamelgebouw aan de rand van Enschede en ik kan nog parkeren waar ik wil. Dus ik kies het eerste parkeervak bij de voordeur. De hal door, ik groet de schoonmakers, twee trappen op, een speels slingerende gang volgen door het gebouw en ik ben bij de kamers van mijn bedrijf. Meestal ben ik een van de eerste aanwezigen. Een enkele keer ook echt de eerste en dat gaf gelijk een probleem, omdat ik geen sleutel had. Nu heb ik wel een sleutel, dus kan ik voortaan net zo vroeg beginnen als ik wil. Eenmaal binnen zet ik mijn computer met drie beeldschermen aan en ik activeer de koffiemachine voor een dubbele portie.

Over het werk zelf wil ik hier niet veel schrijven. Het gaat om het ontwerp van een nieuw product dat gedaan wordt door een kleine groep van gedreven ontwerpers met verschillende disciplines. Door de compactheid van de groep zijn de communicatielijnen kort. Bovendien is er veel vrijheid in de besteding van de gecontracteerde uren. Zelf heb ik een contract voor gemiddeld 24 werkuren in de week. Er hangt een relaxte sfeer, maar toch wordt door het management aangestuurd op een strakke microplanning. Het is een gemixed gezelschap en gedeeltelijk internationaal, daardoor is de voertaal Engels. Ook dat is voor mij een gelegenheid om de Engelse kennis op te frissen. Deze week hoorde ik dat er vanaf aanstaande maandag een nieuwe buitenlandse werknemer bij komt, helemaal uit Spanje. We hebben al iemand uit India, uit Griekenland en een dame uit Polen. En volgende week dus een Spanjaard, het wordt echt internationaal.

Voor mijn vakgebied ben ik er vier jaar tussenuit geweest. Ik was bang dat ik veel vergeten zou zijn. Het valt mee dat oude kennis vanzelf weer boven komt. Iedere dag herinner ik mij weer feiten en handigheden uit het verleden. Het is nu mijn taak om dat weer te gebruiken en uit te dragen aan mijn jongere collega’s, vers van school.

Enschede - FilesOp de terugreis naar Nijmegen, zo ergens na vijf uur ‘s middags, heb ik wel last van de files. Op de meest gangbare route, over de A1 en A50, is de kans groot om in een lange file terecht te komen. De door collega’s voorgestelde route “binnendoor”, over de N18 is een verbetering. Maar ook dan is de kans groot om juist dicht bij Nijmegen in een lange file te geraken. Vaak stop ik onderweg om iets te eten en ook in de hoop dat de files zich opgelost hebben voordat ik in de buurt van Nijmegen geraak. Dat maakt wel dat ik dan pas tussen zeven en acht uur thuis kom, waardoor de avond heel kort is.

Voorlopig heb ik mijn werkdagen op de maandag, woensdag en vrijdag gesteld, waardoor ik er tussen steeds een dag in Nijmegen ben en kan uitslapen. In de nabije toekomst komt er waarschijnlijk een dependance in Nijmegen, wat voor mij de reistijd aanzienlijk zou bekorten. Er zijn meerdere medewerkers uit de buurt van Nijmegen bij het bedrijf werkzaam en binnenkort komt er weer iemand uit Nijmegen bij. Ook een mogelijkheid is enkele dagen aansluitend in Enschede te werken en dan in de stad Enschede te overnachten. In mijn zoektocht voor een overnachtingsplaats kwam ik onlangs een B&B tegen op loopafstand van het bedrijf. De prijs voor een overnachting is minder dan de benzinekosten voor een heen en terugreis naar Nijmegen. Aanstaande week ga ik dat eens uitproberen.
Het opnieuw gaan werken bevalt tot nu goed, alleen het tekort aan slaap breekt mij op aan het einde van de werkweek. Maar er zijn dus mogelijkheden om dat probleem op te lossen.


<< vorige                                                                             volgende >>

Reacties zijn gesloten.