Nederland dagboek 20211203

Verse drukinkt

Het is ruim een jaar geleden dat ik een boek uitgegeven heb via een kleine uitgeverij. Dat was een verzameling reisverhalen, gebaseerd op mijn verre vakantiereizen van de afgelopen twintig jaar. Zo’n boek klaarmaken was niets anders dan de verhalen verzamelen en redigeren. Dat lijkt eenvoudig, maar toch kostte het vele maanden om alle spel-, taal- en stijlfouten eruit te halen. Dus in oktober van 2020 verscheen Tocht naar Timboektoe en inderdaad heb ik er een aantal verkocht. Bovendien was er het hele afgelopen jaar een nieuw concept klaar voor een manuscript, meestal lag dat te rusten op de keukentafel. De concepttitel is een aantal keren veranderd, maar uiteindelijk heb ik besloten om het Vandaag geen journaal te noemen. Dan hoop ik dat zo’n titel als deze enige nieuwsgierigheid oproept.

Waar gaat dit nieuwe boek dan over? Ja, dan kom ik toch weer bij een oud thema: mijn jaar van wonen en werken in Suriname. Al veel eerder heb ik daar al eens een boekje overgeschreven, dat ik toen in eigen beheer heb uitgegeven, Vlucht naar Paramaribo heette dat. Daarin beschreef ik mijn observaties van de dagelijkse dingen uit het leven in de hoofdstad Paramaribo. Maar over het werk aldaar en wat ik daar nu werkelijk uitgevoerd heb, staat er niets in. Dat vond ik toen nog ongepast en zou teveel de privacy van mijn toenmalige werkgever aantasten. Maar in dat jaar 2015 heb ik wel heel veel geschreven over wat ik daar dagelijks meemaakte gedurende mijn werk. Al die verhalen heb ik toen alleen maar gepubliceerd in een afgeschermd gebied op mijn eigen website. Slechts enkele bekenden van mij hadden daar toegang toe en ik weet zeker dat die alles gelezen hebben.

Maar nu, ruim vijf jaar later, heb ik besloten om toch die verhalen te gaan publiceren in een nieuw boek. Het beschrijft de moeite die het kost voor het kleine mediabedrijf waar ik werkte om dagelijks een goed radio- en tv-programma te brengen. Ik verbaasde me over gebeurtenissen en de gang van zaken die bij een Nederlands bedrijf onmogelijk zouden zijn. Hoewel het bewuste mediabedrijf nog steeds bestaat, maar nu onder een andere naam, durf ik het nu wel te publiceren. Bovendien wordt de naam van het bedrijf nooit genoemd en alle hoofdrolspelers in mijn boek heb ik een andere naam gegeven.

Ook dit nieuwe boek, Vandaag geen journaal, lijkt op niets anders dan het selecteren en redigeren van al het materiaal wat ik destijds ter plekke geschreven heb. Echter om alles foutloos op papier te krijgen kostte meer tijd. Vele malen heb ik het dikke manuscript opnieuw uit laten printen, voor een volgende correctieronde. Uiteindelijk heb ik het in september van 2021 naar de uitgeverij gestuurd. Tot mijn verbazing werd het geaccepteerd met een mooie beoordeling. Er was echter maar één probleem, en dat was: “Het is te dik.” Men kwam uit op 350 pagina’s en dat was te veel. Het zou dan te duur worden en te dik om daar een standaard brievenbus te passen. Omdat het manuscript toch al een natuurlijk splitsing in twee delen in zich had, werd besloten het in twee delen uit te geven. Eerst deel één dat het gedeelte voor mijn vakantie in Nederland behandelt en daarna deel twee dat mijn belevenissen na mijn vakantie bevat. Maar er komt alleen een deel twee, als er voldoende exemplaren van deel één verkocht zijn. Het is een afspraak waarmee ik kan leven.

Dan breekt er een periode aan waarin ik de laatste correcties nog aanbreng, een uiteindelijke selectie van de foto’s maak en dan nog een slotwoord schrijf dat deel twee introduceert.
Op 3 december 2021 is het dan zover dat het boek officieel gepubliceerd wordt, wat zoveel betekent dat de uitgeverij dan promotie mails naar geïnteresseerden en persberichten gaat sturen. En het is ook de eerste dag dat het boek besteld kan worden via de website van uitgeverij BoekScout. Maar om er een redelijk aantal te kunnen verkopen zal ik ook zelf aan het werk moeten. Dus boekhandels langs om te vragen of het in de winkel mag liggen en verkopen bij mijn kennissen.
Eén ding weet ik zeker, rijk word ik er zeker niet van, het is wel een leuke bezigheid.

Om meer te ontdekken over mijn boek klik hier deze link.
Om het boek direct te bestellen: een link naar de uitgeverij

<< vorige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . volgende >>

Reacties zijn gesloten.