Suriname dagboek 02032015

Wasmachine   

Na anderhalve week in Paramaribo heb ik ruim voldoende wasgoed om de wasmachine in mijn appartement te gaan proberen. Het is geen wasautomaat en het ding is ook niet permanent aangesloten. Er is een losse slang voor de watertoevoer, er is een slang aan de zijkant voor de waterafvoer en het netsnoer is net een meter lang. Op de plaats waar de machine staat is geen wandcontactdoos. De dichtstbijzijnde netspanning zit in het gangetje naasApartement - wasmachinet de badkamer, daar sleep ik de machine dan maar heen. De wasmachine kan niet op de waterleiding aangesloten worden, ik moet de machine vullen met een emmer. Vorige week had ik van de dame van de receptie al een emmer gekregen. Sinds een paar dagen heb ik nu warm water maar het duurt een paar minuten voor het echt warm water is. Daarom besluit ik de wasmachine te vullen met warm water direct na het douchen. Via de douchekop vul ik drie keer een emmer die ik in de wasmachinekuip leeggooi. De timer ingesteld op vijftien minuten en de machine maakt wassende bewegingen, maar hoe verder? Het water moet er uit en de was moet nog gespoeld worden. Er is een slang, blijkbaar om de machine leeg te laten lopen. Ik leg de slang zo neer dat het water in de badkamer kan weglopen. Maar er loopt niets leeg. Ten einde raad kantel ik met uiterste krachtsinspanning de machine om zodat het water door het kantelen er weer uitloopt over de vloer van de badkamer. Het spoelen van die eerste was doe ik dan maar in de wastafel. Het drogen van de was in het centifugedeel gaat beter, als ik de machine tenminste vasthoud, anders loopt hij weg. Er komt zowaar water uit de afvoerslang! Buiten hangt tussen twee pilaren al een drooglijntje, knijpers had ik in een lade gevonden. Ik hoop dat het een beetje droogt, want de lucht ziet er donker en regenachtig uit. Bij de receptie vraag ik aan de dame hoe het nou moet met die wasmachine. Ik oogst bewondering door te zeggen dat ik de machine op de kop gezet heb. Het blijkt dat er aan de binnenkant een knop zit waarmee je kan kiezen of het water uit wasgedeelte of uit het drooggedeelte moet weglopen. Maar die knop heet: ‘water inlet’. Ik hoop dat het wassen de volgende keer beter gaat. ’s Avonds is door het regenachtige weer de was nog niet droog. Misschien dat de airco een beetje meehelpt.
(P.S.: die knop om het water weg te laten lopen heb ik ondertussen gevonden, het is de draaiknop met de standen: Strong – Medium – Drain)

<< vorige                                                                                                        >> volgende

Reacties zijn gesloten.