Suriname dagboek 10082015

Sana Budaya hal aankledingAkkoord     
Na de verkiezingen heeft het drie weken geduurd voordat de uiteindelijke landelijke uitslag werd bekend gemaakt. Twee en een halve maand later volgt dan de inauguratie van president Desi Bouterse, die unaniem gekozen is voor een volgende regeerperiode van vijf jaar. Vandaag ondertekenen drie regeringspartners, NDP, BEP en DOE het nieuwe regeerakkoord. President Desi Bouterse wil alle zaken voor zijn inauguratie van overmorgen 12 augustus rond hebben, voordat hij formeel overgaat tot de benoeming van zijn ministers. Die nieuwe ministers worden tevens gelijk na zijn inauguratie beëdigd. Sana Budaya halVanwege mijn werk ben ik aanwezig bij de ondertekening van dit regeerakkoord. Het gebeurt in de feestelijk aangeklede hal van Sana Budaya tijdens een officiële en plechtige ceremonie. De hal is aan drie zijden open, zodat er een verkoelende wind door de ruimte waait. De voorste rijen stoelen worden bezet door de aftredende ministers. De nieuwe bezetting van de ministers posten is nog niet bekend, hoewel daar wel op gespeculeerd wordt. Dan neemt de vertegenwoordiging van de pers een groot deel van de zaal in, ik tel minstens 9 videocamera’s, vele fotografen en de meeste radiostations hebben een reporter rondlopen. De rest van de zaal lijkt gevuld te zijn met ressortraadsleden en andere belangstellenden. De ondertekeningsplechtigheid zou om elf uur beginnen, maar wordt om onbekende reden uitgesteld tot half twaalf. In de wachttijd lopen er mensen van de catering rond met dienbladen met ‘soft’ en hapjes. De ministersrijen worden het eerste bediend en als laatste wordt er aan de pers geserveerd. Als het dan toch om half twaalf begint, wijst een kleurrijk aangeklede dame de aanwezigen op het protocol, zoals alleen foto’s maken vanuit de zaal, telefoons uit en de toiletten zijn aan de linkerkant. Het blijkt dat alle officiële gebeurtenissen beginnen met het zingen van het volkslied. De cameramensen rennen naar voren om de zingende ministers goed in beeld te krijgen. Na de speeches van drie voorzitters, waarbij ze ingaan hoe het regeerakkoord tot stand gekomen is, volgt de handeling waar het om gaat. De drie regeringspartners zitten aan een tafel en door in het zwart-rood geklede meisjes krijgen ze een map overhandigd. De pers rent weer naar voren voor opnames van de partijvoorzitters die hun handtekening zetten. Dat is het dan, het heeft nog geen vijf minuten geduurd.

Ondertekening regeerakkoord

De meisjes van de catering zetten een fraai gevuld glas op de tafel bij de voorzitters en er wordt geklonken. Wat volgt zijn speeches van de voorzitters, waarvan die van Desi Bouterse de meeste indruk maakt. Hij sprak van een historisch moment. “Het is historisch vanwege het simpele feit dat we in Suriname weten dat er bepaalde zaken gebeuren, maar we ze niet aanpakken. Ik hoop dat ik de kracht en de tijd krijg om Suriname op het spoor te krijgen. Daar heb ik nu de mensen voor gevonden”, aldus Bouterse doelend op zijn regeringspartners DOE en BEP.  De president zei te verwachten dat er de komende tijd veel zaken aan het licht zullen komen op het gebied van corruptie. “Veel meer dan u denkt. We stoppen ons hoofd als struisvogels in de grond, omdat we politiek een aantal zaken niet durven aan te pakken. Dit alles moet ophouden”.

Ondertekening regeerakkoord - Speech Bouterse


De ceremonie heeft nog geen uur geduurd en aan de bar worden weer drankjes geschonken voor alle aanwezigen. Voor mij was het interessant omdat ik weer een deel van de gebeurtenissen rondom verkiezing en samenstelling van De Nationale Assemblee heb mee gemaakt. Wat nu nog rest is de inauguratie van de president overmorgen in de Antony Nesty Sporthal.

<< vorige                                                                                                           volgende >>

Reacties zijn gesloten.