Nederland dagboek 20170816

dagboek-voorzijdeOnafhankelijkheid

Al eerder schreef ik over het her-ontdekte dagboek van mijn oom uit Canada. De Engelse tekst van dat dagboek van zijn overlevingen in de tweede Wereld Oorlog ontdekte ik opnieuw in mijn eigen archief. Het originele handgeschreven exemplaar in het Nederlands verkeerde nog in Canada. Het Nationaal Bevrijdings Museum in Groesbeek bleek interesse te hebben. Zo kwam het dat mijn tante in Canada het originele dagboek uit 1940, wat gehavend en vergeeld, in een postpakket naar mij opgestuurd heeft. Direct heb ik het document aan de conservator in het Groesbeekse museum overhandigd.

Bij dit genoemde dagboek vond mijn tante ook nog het dagboek van mijn oom Bas uit zijn tijd dat hij als oorlogsvrijwilliger op het Indonesische eiland Java was. Dit wat kortere verhaal kwam ook mee in het postpakket. In de afgelopen weken heb ik mij gebogen over het keurige kleine handschrift op het gele papier en het geheel zo nauwkeurig mogelijk overgetypt. Het verhaal is een stuk korter, maar net zo interessant. Het gaat over de binnenlandse oorlog in Indonesie in de jaren 1948 tot 1949. Tegelijkertijd heb ik meer informatie opgezocht over deze periode en met name over de burgeroorlog op het eiland Java in de periode die mijn oom beschrijft. De namen en feiten die mij oom in zijn persoonlijk dagboek noemt, kan ik ook terugvinden in de geschiedenis, te vinden op Wikipedia.

Het overtypen van het dagboek is een eerste stap. daarna ben ik van plan om het in het Engels te vertalen en die vertaalde versie dan weer naar mijn familie in Canada te sturen.

Om het spannende verhaal van mijn oom te lezen, klik hier: dagboek-bas-indonesie, of op een van de plaatjes.

Voor een saai overzicht van de formele gebeurtenissen van de ‘Tweede Politionele Actie’, operatie ‘Kraai’, klik hier (bron: Wikipedia)

java_map


<< vorige                                                                                         volgende >>

Reacties zijn gesloten.